Likitten Tat Alamama (Vaper's Tongue)

  • Likitten Tat Alamama (Vaper's Tongue)

İnsanların tat alma duyusuyla koku alma duyuları arasında yakın bir ilişki vardır. Bir şeyi kokladığımızda veya o şeyi tattığımızda hem tat alma hem de koku duyuları birlikte çalışır. Bu sebeplerle Elektronik sigara kullananların maruz kaldığı Vaper’s Tongue da (Dil Yorgunluğu) bu konuyla alakalı tat alamama durumudur.

Vaper’s Tongue (Dil Yorgunluğu) Neye Denir?

Buharcı dili, buharcı yorgunluğu, dil yorgunluğu gibi isimlerle anılan Vaper’s Tongue, buharcılar arasında sıkça karşılaşılan bir durumdur. Tat alamama durumu olarak ta tanımlanan likitten tat alamama (vaper's tongue) durumu, uzun süreli likit kullanımı yapanlarda meydana gelir. Elektronik sigara likiti kullanımına yeni başlayan kullanıcılarda da likitten tat alamama durumu da gözlenebilir. Geçici olan bu tat alamama durumu tat alma duyusuna zarar vermez. Alınacak olan bazı önlemlerle de bu durum ortadan kaldırılabilir.

Vaper’s Tongue (Dil Yorgunluğu) Nedeni Nedir?

Vaper’s Tongue’nun (Dil Yorgunluğu) birçok nedeni olabilir.

Ancak en bilinen nedenleri şunlardır;

1-      Sürekli aynı aromaları tüketmek. Likitten tat alamama (vaper's tongue), durumunun ilk sebebi, sürekli olarak aynı aromaları tüketmektir. Sürekli olarak aynı aromalara maruz kalan kullanıcılarda zamanla bu likitlere karşı duyarsızlaşma gelişir. Uzun süre aynı aromaların kullanımı sonrasında tat alamama yani vaper's tongue yaşanır.

2-      Sigarayı bırakarak, ilk kez elektronik sigara likiti kullanmak. Bu durumun diğer bir nedeni ise, sigaradır. Sigarayı bırakarak ilk kez elektronik sigara likiti kullanmaya başlayan kullanıcılarda, likitten tat alamama (vaper's tongue) durumu sık olarak gözlenir. Sigarayı uzun süre kullananlarda konu alma duyusu körlenir. Bu durum da zamanla bu kullanıcılarda tüm tatlara karşı duyarsızlık durumu oluşturur. Sigarayı bırakarak, elektronik sigara kullanan kişilerde likitten tat alamama yani dil yorgunluğu bir süre devam edebilir.

3-      Uzun süre susuz kalmak. Tat alamama durumunun bir diğer sebebi ise, susuz kalmaktır. Uzun süre susuz kalmak, dilin kurumasına yol açar. Dil üzerinde yeterli şekilde sıvı bulunmadığı takdirde, tat alma tomurcuklarına aromanın iletilememesi durumu gerçekleşir. Likit içerisindeki VG ve PG’de dilin üzerindeki sıvıyı çektiğinden, dil daha çok kurur. Bu durumda likitten tat alamama (vaper's tongue) durumuna sebep olur.

4-      Hasar görmüş tat tomurcukları da bu duruma sebep olur. Bu durum daha çok sigaraya başlanıldığında yada dilde bulunan tat tomurcuklarına zarar verildiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Çok fazla buhar tüketmek veya fazlaca stresli bir dönemden geçerken damak tadı değişebilir. Ağızdan nefes alıp vermek bile damak tadını değiştirebilir. Tükürük bezleri veya bakteriler gibi durumlar etkili olabilir.

5-      Hasta olmak bu durumun sebebi olabilir. Bu duruma sebep olan bir diğer sebepte, hasta olmaktır. Hasta olunduğunda tat almak imkansızlaşır. Duyu nöronları hastalık sırasında tat alamaz duruma gelebilir. Diş eti iltihabı, yaygın nezle, sinüslerin enfeksiyonları, ağız, burun ve baş yaralanmaları,B12 vitamini ve Çinko eksikliği ve sinir sistemi bozuklukları tat alamamaya neden olabilir.

6-      Kullanılan ilaçlarda bu duruma neden olabilir. Likitten tat alamama (vaper's tongue), sebeplerinden biri de ilaçlardır. Piyasada satılan birçok ilaç tat alma konusunda etki yapabilir. Bu tür ilaçları alıp kullanmadan önce prospektüslerini okuyarak kullanmak gerekir. Radyasyon tedavileri de ağız kuruluğuna sebep olabileceğinden tat alamamaya neden olabilir. Lityum, tansiyon ilaçları, tiroit ilaçları, antidepresanlar, beta blokerler gibi ilaçlar etkili olabilir.

Dil Yorgunluğu (Vaper’s Tongue) Nasıl Geçer?

Dil Yorgunluğu’nun (Vaper’s Tongue) geçmesi için nelerin yapılabileceği konusunda şu konulara dikkat etmek gerekir.

1-      Dil Yorgunluğu’nun (Vaper’s Tongue) geçmesi için, sık sık likit aroması değiştirilmelidir. Aynı aroma uzun süre kullanılmamalıdır.

2-      Gün içerisinde bol su içilmelidir.

3-      Dişler düzenli fırçalanmalı ve ağız temizliği ile damak temizliğine önem verilmelidir.

4-      Burun ve sinüs temizliği yapılmalı, burun temizleyici losyonlar kullanılmalıdır. Bu losyonlar, burun deliğinden çekilmesinden dolayı, koku körlüğünü de giderir. Losyon alamıyorsanız da tuzlu su ile kendi imkanlarınızla burun temizliğini yapmalısınız. Ayrıca ''Vıcks İnhaler'' gibi mentollü burun açıcıları da kullanarak koku reseptörlerine reset atabilirsiniz.

5-      Bir süre nikotin ihtiyacınızı sade nbase içerek karşılayın. Bir süre sade nbase içmek, tat alma duyusunun dinlenmesini sağlayacağından önemlidir. Dilin dinlenmesinin ardından tekrar aromalara geçilebilir.

6-      Dil temizleyici ve dil temizleme aparatları kullanılmalıdır. Bunlar hem dil hem de ağız temizliği konusunda önemlidir.

7-      Likitteki tadı almak isteyen kullanıcılar, güçlü bir tat olan mentol kullanarak, şoklama etkisi yaratarak dil yorgunluğunun önüne geçebilirler.

8-      Bu önlemler sonrasında hala daha dil yorgunluğu (Vaper’s Tongue) devam ediyorsa, doktora danışmak gerekir.

9-      Kullanmış olunan likitler, hakkında peşin hüküm verilmemeli, olayların kronolojik sırası takip edilmelidir. Bir tanı koyulmadan önce kullanıcının kendini dinlemesi ve kendine sorular sorması gerekir. Hemen karar verip ateşli sigaraya yönlenmemesi gerekir.

Kullanıcıların, genel olarak şikayet ettiği bu durum, bazı çözüm yollarıyla başarıya ulaşsa da, daha ileriki aşamalarda mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Tat Alamama Durumu'nun (Vaper’s Tongue) Diğer Sebepleri Nelerdir?

Şu ana kadar dil yorgunluğunun (vaper’s tongue) sebepleri ve sonuçları hakkında bilgiler verdik. Yazımızın bu bölümünde de bu durumun diğer sebepleri hakkında bilgiler vereceğiz.

1-      Elektronik sigara pillerinin şarjsız olması, buharlaştırıcının performansını negatif şekilde etkileyebilir.

2-      Buharlaştıcının temiz tutulmaması, aroma moleküllerinin salınmasını olumsuz etkiler.

3-      Likitlerin güneşten uzak ve fazla sıcak olmayan ortamlarda saklanmaması sonrasında bu likitlerin kalitelerini bozulmasına neden olur.

4-      Son kullanma tarihi geçmiş likitleri kullanmak. Buharın tadını ve boğazda hissedilişini olumsuz yönde etkiler.

Koku Ve Tat Duyusunu Güçlendirecek Doğal Uyarıcılar Hangileridir?

Koku ve tat alma duyusunun güçlendirilmesi gerekir. Bunun için doğal yöntemleri kullanmak her zaman yarar sağlar.

Doğal bazı uyarıcılar şunlardır;

1-      Türk kahvesinin paketini koklamak doğal bir uyarıcıdır.

2-      Sarımsak suyu içmek iyi bir doğal uyarıcıdır.

3-      Zencefil çiğnemek de doğal bir uyarma yapar. 

 


Yorumlar

Yorum Yaz

Puan Ver

Yazı hakkındaki görüşünüzü yazıyı puanlayarak değerlendirebilirsiniz.
1